ROTARY CUTTER

rotary cutter

Robust rotary cutter with vertical axle and cutting width of 5000 mm

RAPE ATTACHMENT

rape attachment

'Reptol'-rape attachment- effective solution for reducing crop failure during harvest

PUMPKIN SEED HARVESTER

pumpkin seed harvester

Home-made machines of pumpkin seed growing: harvesters and other auxiliary machines for processesing pumpkin seed.

SUBSOILER

subsoiler

'Vakond'- middle-deep subsoiler with double wings and clod refracting rollers - intense scarifying, favourable clod-fraction

Products and services

. .

SHEET PROCESSING

sheet processing Cutting, flame-cutting, lasercutting, punching and other cold forming possibilities

DMM, as the only Hungarian manufacturer of pumpkin seed harvesting- and processing machines, is present at other fields of agricultural machine production: it has developed its rape attachment, which can be connected to main types of combine harvesters and its robust, rotary cutter with vertical axle. Sheet-processing also can be found in DMM's profile.

KÖZLEMÉNY

 

A Debreceni Mechanikai Művek Kft. ezúton tájékoztatja minden partnerét, hogy a Kúria Pfv.IV.20.984/2016/4 számú végzésével a  Fővárosi Törvényszék 3.Pk.23.676/2014/4. számú végzését megváltoztatta, ezzel a döntésével a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának a Biso Schrattanecker GmbH. 226.704 lajstromszámú „szabadalmának” megsemmisítésére vonatkozó határozatát helybenhagyta, a Biso korábban jegyzett „szabadalmának” törlését elrendelte.

 

Mindez azt jelenti, hogy a Debreceni Mechanikai Művek Kft. NEM KÖVETETT EL JOGSÉRTÉST; a 2008. január 01. és 2009.december 31.között előállított és forgalomba hozott, RK-6.0-NH-2H és RK-6.0.-NH-1H típusszámú előtétasztalra felszerelt repce betakarítására gyártott oldalkaszákkal, vagyis a Biso Schrattenecker GmbH. 226.704 lajstromszámú szabadalmát NEM BITOROLTA!

 

A határozat értelmében a Biso „szabadalma” nem alapul feltalálói tevékenységen, mert az abban alkalmazott és szabadalomként bejegyeztetett műszaki megoldásokat a BISO Schrattanecker GmbH egy japán cég 1999 – ben gyártott hasonló modelljéről másolta.